AromatherapieAromatherapie

Aroma's voor in de sauna zijn om een aangenaam verblijf te hebben, heerlijke geuren te ruiken en de positieve werking welke ze op ons hebben.

Aromatherapie is ook een geneeswijze, die met behulp van etherische olien invloed op fysieke en psychische processen kan hebben. Aromatherapie vervangt nooit een ander behandelwijze, het is uitsluiten een aanvulling en vooral een weldaad aan heerlijke geuren.

Etherische olien zijn natuurlijke therapeutische geneesmiddelen die uit de plantenwereld komen. De olien welke Avantgarde saunabouw voor de infrarood sauna en voor de Finse sauna in het programma heeft zijn 100% puur. Onze olien zijn alleen om te geuren/verstuiven, dit hoeft niet perse in de infrarood sauna, het is in meerdere ruimtes toe te passen.

Geschiedenis en herkomst essentiele olien voor de infrarood sauna

Aromatherapie in de infrarood sauna is een manier om met behulp van etherische olien zowel de psychische als ook de fysieke gesteldheid van de mens aanzienlijk te verbeteren.
Ruim 3000 jaar v.Chr. wisten de Chinezen dat vluchtige olien die in alle planten en bomen voorkomen, sterke geneeskrachtige eigenschappen kunnen bezitten. De kennis over deze essentiele (of aromatische of etherische olien) verspreidde zich vanuit China naar landen als India, Irak en vooral Egypte. De Egyptenaren werden ware meesters in het toepassen van aromatische olien voor godsdienstige en geneeskundige doeleinden. Overal vandaan kwamen artsen naar Egypte om deze aromatische geneeskunde te leren. Hierdoor heeft ook de bekende Romeinse badcultuur gebruikgemaakt van essentiele olien.

Essentiele olie, etherische olie of aromatische olie, het is allemaal hetzelfde, het zijn drie verschillende benamingen voor de vluchtige olie die in iedere plant en boom aanwezig is. Etherisch, wat staat voor vluchtig, is een van de eigenschappen van de olie. Essentieel, wat staat voor noodzakelijk, omdat bij een tekort de plant sterft. Aromatisch, wat staat voor welriekend (lekker ruikend dus!) omdat de kenmerkende geur van een plant te danken is aan de etherische olie.

Soms zit de olie in de bloemen, zoals bij rozen in de blaadjes. Maar soms in de vrucht, zoals bij de sinaasappel in de schil. Echter, ook in andere delen van de plant zoals bijv. in de zaden, bladeren, stengel, wortel of het hout komen etherische olien voor. Het doel van deze olien is onder andere het aanlokken van insecten of het verdrijven van parasieten.

Voor het destilleren van een paar druppels aromatische olie zijn grote hoeveelheden kruiden, bladeren, vruchten of bloemen nodig.

Zo zijn bijvoorbeeld voor het produceren van 1 liter citroenolie 1500-3000 citroenen nodig, voor 1 liter lavendelolie wel 100 kilo bloemen nodig en voor 1 liter tijmolie maar liefst 400 kilo. Dit geeft aan dat een goede kwaliteit nooit goedkoop kan zijn.Citroen
Bevordert het urineren
Desinfecterend
Vermagerend
Tegen aambeien
Spataderen
Lymfe- en bloedcirculatiestoornissen
Verhelderd de geest en versterkt bij geestelijke uitputting


Dennen
Tegen slapeloosheid
Bronchitis
Voorhoofdsholteontsteking
Versterkend
Desinfecteert schadelijke bacterien

Lichaam:
Goed voor hooikoorts, verkoudheid en ademhalingsproblemen. Verlicht spier- en reumatische pijn. Helpt bij emotionele zwakte en lusteloosheid.

Emotie:
Helpt tegen depressie, geestelijke zwakte en lusteloosheid. Bezorgt emotionele energie.


Dennen/Mint

Versterkend en stimulerend
Tegen misselijkheid en kiespijn
Vergemakkelijkt de spijsvertering

Lichaam:
Werkt digestief, lever- en maagverstekend alsook verkoelend. Kalmerend en werkt goed bij migraine. Helpt bij misselijkheid. Is een uitstekend middel bij sinusitis en griep.

Emotie:
Bevordert de concentratie en het geheugen. Stimuleert helder denken en verdrijft gevoelens van minderwaardigheid en egoisme. Is een uitstekend middel tegen mentale vermoeidheid en depressie.


Eucalyptus

Tegen hoest
Verkoudheden
Astma
Allergieen
Suikerziekte
Helpt bij het vermijden van slijm bij rokers
Hooikoorts

Lichaam:
Bijzonder effectief voor het verlagen van de lichaamstemperatuur bij koorts. Helpt heel goed bij keelinfecties, griep, verkoudheid, sinusitis en ... Werkt goed tegen spierpijn en zenuwpijn.
Emotie: Werkt goed tegen concentratie problemen, brengt evenwicht bij extreme geestelijke uitputting.


Pepermunt

Versterkend en stimulerend
Tegen misselijkheid en kiespijn
Vergemakkelijkt de spijsvertering

Lichaam:
Werkt digestief, lever- en maagverstekend alsook verkoelend. Kalmerend en werkt goed bij migraine. Helpt bij misselijkheid. Is een uitstekend middel bij sinusitis en griep.

Emotie:
Bevordert de concentratie en het geheugen. Stimuleert helder denken en verdrijft gevoelens van minderwaardigheid en egoisme. Is een uitstekend middel tegen mentale vermoeidheid en depressie.


Lavendel

Tegen: Hoofdpijn
Depressies
Reumatiek
Hartstoornissen en leverziektes
Rustgevend en kalmerend
Goed om in slaap te komen

Lichaam:
Helpt uitstekend bij slapeloosheid, stress en is zeer pijnstillend. Helpt bij hartkloppingen en te hoge bloeddruk. Geeft een helder hoofd en geeft rust. Helpt bij migraine. Is een EHBO middel bij wonden.

Emotie:
Helpt bij astma als de klachten een mentale of emotionele oorzaak hebben. Werkt goed tegen depressie, paniek, hysterie en waanvoorstellingen.


Sinaasappel

Bevordert groei
Herstel naar ziekte
Tegen bloedarmoede
Geeft energie
Besmettelijke ziektes
Tandvleesontsteking
Versterkt het hart
Lever stimulerend en maag versterkend

Lichaam:
Geeft verlichting bij verstopping en is goed tegen hartkloppingen.

Emotie:
Maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt de positieve dingen van het leven naar voor.


Boswandeling

Boswandeling is een speciaal samengevoegd recept bestaand uit:
- Cederhout
- Litsea
- Sandelhout
- Grove den

Voor de eigenschappen van deze verschillende bestandsdelen klikt u hieronder op de link voor de toepassing van Boswandeling