InfraroodcabinesAlles over infraroodcabines

De zon is een enorme energiebron. Deze energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer (nm). Een nm is een miljoenste millimeter.
Elke golflengte transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte, en des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren. Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, hoe meer energie.

Globale straling

Van de totale straling die de zon uitzendt bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte. Een gedeelte van deze straling wordt door de atmosfeer geabsorbeerd. De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men "de globale straling". Deze globale bestraling bestrijkt een gebied vanaf middengolf Ultraviolet licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarode straling.

Verschillende golflengtes

Deze straling wordt ingedeeld in golflengtes:
UVB van 295 tot 315 nm 0.1%
UVA van 315 tot 400 nm 4,9%
Violet van 380 tot 436 nm
Blauw van 436 tot 495 nm
Groen van 495 tot 566 nm
Geel van 566 tot 589 nm
Oranje van 589 tot 627 nm
Rood van 627 tot 780 nm tot. licht 39%
Infrarood A van 760 tot 1400 nm 37 %
Infrarood B van 1400 tot 3000 nm 16 %
Infrarood C van 3000 tot 10000 nm 3 %

In dit artikel hebben het over bovengenoemde infrarood stralen. Deze worden ingedeeld in drie soorten:

Infrarood A = korte golf infrarood
Infrarood B = midden golf infrarood
Infrarood C = lange golf infrarood

Verschil korte en lange golf

Per straal heeft korte golf infrarood de meeste energie. Bij gelijk aantal stralen zal korte golf dus het snelst de warmte op ons lichaam overbrengen. Bij gelijke omzetting van elektrische energie naar golflengte ontstaat echter meer lange golfstraling. De totale energie is altijd in balans, er zal dus meer lange golf zijn maar met minder energie per straal. Onze korte golf stralers hebben een indringdiepte in de huid door een vergelijkbare hoeveelheid Infrarood-A t.o.v de zon. Daarnaast bieden zij veiligheid door een significant hogere hoeveelheid Infrarood-B (5x) t.o.v de zon. Dit ter voorkoming van oververhitting.


Warmtetransport

Het zijn de infraroodstraling die verantwoordelijk zijn voor het warmte transport van de zon naar de aarde. Om dit duidelijk te maken kunnen we de vraag stellen wat er gebeurt er als de zon even achter de wolken verdwijnt? We voelen onmiddellijk dat het frisser wordt terwijl de omgevingstemperatuur niet direct naar beneden gaat.

Dat komt omdat de infrarood stralen, die de warmte transporteren, heel makkelijk zonder veel verlies door de lucht gaan. De vaste lichamen die het tegenkomt worden nu rechtstreeks verwarmd. Als de wolken deze infrarood stralen zouden tegenhouden krijgen we een gevoel van koude. Omdat het rechtstreekse contact met de infrarood stralen wegvalt.

Verschil infrarood stralen van de zon en kunstmatige bronnen

Stralen die kunstmatig zijn opgewekt zijn van dezelfde soort als die in de natuur. Het grote voordeel is echter dat we met de kunstmatige stralen precies kunnen bepalen wat we wensen.  En dat we niet van bewolking of andere belemmeringen afhankelijk zijn. Ook kunnen we stellen dat alle warmte die we op afstand voelen getransporteerd word door infrarood stralen. Ook de warmte die de kachel, verwarming, verlichtingslamp of van een ander menselijk lichaam.

Werking infraroodsauna

In een Infraroodsauna worden infrarood stralen door elektrische stralers opgewekt. Ze worden zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in de sauna zijn gericht. Deze infrarood stralen zijn dus identiek aan die door de zon worden uitgezonden. Echter, ze hebben de juiste golflengte voor een optimale inwerking op ons gestel. Op die manier kunnen we ze benutten op elk tijdstip van de dag.

Dubbele werking

Door de dubbele wanden van de Infraroodsauna kunnen we ook de omgevingstemperatuur laten stijgen naar 40øC of tot 60øC. Hierdoor kunnen we een dubbel effect verkrijgen. De indringing van de infrarood stralen in ons lichaam en een aangename omgeving temperatuur. Dit laatste zet ons lichaam nog meer aan tot transpireren. Uitgangspunt is dat ons lichaam geen afkoeling via de omgevingstemperatuur verkrijgt. Een minimum temperatuur van 40øC is voldoende. Wie niet zo gesteld is op een warme omgevingstemperatuur kan ook van de weldadige effecten van de infraroodsauna genieten met bijvoorbeeld de deur open. Dan gebruikt men niet de omgeving temperatuur, maar enkel de indringende warmte van de infrarood stralers die rechtstreeks op het lichaam stralen.


Ontstaan

Infrarood warmte sauna's werden voor het eerst ontworpen door Dr. Ishikawa uit Japan in 1967. Eerst werden deze infrarood warmte sauna's enkel gebruikt voor medische toepassingen tot in 1979 dit systeem ook voor particulier gebruik gecommercialiseerd werd.

Eigenschappen infrarood

We hebben gezien dat infrarood straling van de zon een golflengte heeft van 760 tot 10.000 nm. Ook hebben we gezien dat elk lichaam dat warmte uitstraalt dit door middel van infrarood stralen doet. Doch verschillende lichamen zenden verschillende golflengtes uit. Zo zend ons lichaam infrarood stralen uit in een golflengte van 300 tot 5000 nm, maar onze handpalmen van 800 tot 1400 nm. Interessant om te weten is dat de genezing door handoplegging die in China reeds 3000 jaar beoefend wordt zich baseert op de genezingskracht van deze Infrarood golflengte. De Indische Yogi's doen voornamelijk handoplegging bij vermoeide ogen.

Gebruik infraroodsauna

Drink regelmatig voor en na het gebruik (mineraal) water of caloriearme vruchtensap. Een warme douche of een bad voor het gebruik kan een beter transpireren bevorderen. Uit hygiënisch oogpunt neemt u voldoende handdoeken mee in de sauna. Een of twee voor op de zitbank, een voor onder uw voeten en een om de transpiratie af te vegen. Bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griep kunnen eerdere sessies in de infraroodsauna het afweersysteem versterken en tot een vermindering van de virus productie bijdragen. Raadpleeg uw arts bij deze of andere ziektes.

Waar u op moet letten

Een infraroodsauna een verbluffend aantal kwalen verhelpen. Dit wordt wereldwijd in verscheidene rapporten vermeld.

De informatie in dit bericht dient enkel en alleen ter verspreiding van kennis en ter ondersteuning van verdere onderzoeken op dit gebied. Geen enkele paragraaf uit deze site kan als behandeling of geneeskundige methode aangewend worden, noch als dusdanig geïnterpreteerd worden.

Raadpleeg uw arts

Als u ziek bent of ziekteverschijnselen hebt, of als u medicatie gebruikt, dient u eerst uw arts te raadplegen alvorens een infraroodsauna te gebruiken. Omdat de combinatie van deze medicatie en de infrarood energie een bijkomende uitwerking zou kunnen hebben of enige andere reactie. Het is af te raden de normale lichaamstemperatuur te verhogen bij nierstoringen, chronische erythenatodes en multiple sclerose.

Het is vanzelfsprekend dat bij een verergering van eender welke ziekte of toestand, bij het gebruik van een infrarood warmte sauna, u het gebruik dient te stoppen.

Infrarood versus traditioneel

Het traditionele sauna gebruik is voornamelijk door de Finnen en Chinezen populair geworden. Hun oude religie schreef dit voor als een middel voor reiniging van ziel, geest en lichaam.
Deze regels werden eigenlijk uit het huidige Tibet meegebracht naar Finland ergens in de periode van 5000 tot 3000 v. Chr. Een traditionele sauna werkt met indirecte warmteomzetting: door warme lucht circulatie en meestal door rechtstreekse inwerking van deze warmte lucht op de huid - bereikt zij haar effect. Lucht en huid zijn beiden echter isolatoren, deze vertragen de overdracht. Het opgieten van water is om de overdracht te verbeteren.

Bij ziekte- en pijnbestrijding

In China worden infrarood sauna's veelvuldig in gerenommeerde klinieken gebruikt bij de behandeling van ziekten en pijnbestrijding. Wetenschappers berichten over Chinese studies met 90% positieve behandelingen door infrarood warmtebestraling bij weefselbeschadigingen, kruisband pijnen, schouder gewrichten, heupgewrichten, menstruatiepijnen, infecties, eczemen, postoperatieve infecties, longontsteking, galblaasontsteking, enz. Japanse onderzoekers, zoals Dr. Yamajaki in zijn boek "Infrarood Therapie" spreken over de volgende verassende resultaten:

Brandwonden:
Vermindert pijnen, verkort de genezingstijd, minder littekens.

Hoge bloeddruk:
Zichtbare daling bij behandeling temperatuur van 40ø tot 50øC.

Lage bloeddruk:
Stimuleert om lage bloeddruk te verhogen.

Storingen in de hersenen:
Toenemende genezing in de hersencellen.

Korte termijn geheugen:
Verbetert drastisch

Artritis:
Merkbare verbeteringen

Menopauze syndroom:
Vermindering van nervositeit, depressiviteit, hoofd en buikpijnen.

Gewichtsverlies:
Energie verbruik door transpiratie, dan directe vet verbranding.

Hals, neus en oren
In Japan stelde men vast dat klachten over hals, neus en oren verdwenen na behandeling met infrarood warmte sauna's bij:
Chronisch middenoor ontsteking of infectie
Halsklachten
Neusbloeden

Pijnvermindering
Goede Japanse en Chinese resultaten, na behandeling met infrarood sauna's werden bereikt bij:
Netelkoorts
Verstopte poriën
Vermindering van littekens bij genezing van brandwonden en hun pijn impulsen.
Pijnvermindering bij schuur- of snijwonden. Een vermindering van littekenvorming en een versnelde genezing.

Acne:
Drie tot vier behandelingen openen de poriën die al sinds jaren verstopt waren en verwijderen de aanwezige resten van cosmetica en overvloedige talg.

Lichaamsgeur:
Door de verbetering van de hoofdfuncties van het lichaam door de infrarood warmtebehandeling, wordt sterke lichaamsgeur vermindert. Het bevrijdt het lichaam van geuren, die door de chemische stoffen veroorzaakt worden.

Eczemen en Psoriasis:
Beiden ziekte verschijnselen reageren zeer goed op deze bijkomende behandeling.
Zonnebrand:
Door een betere doorbloeding van de huid.
Karin Boone, een gediplomeerde acupuncturist; "Als stress en gespannenheid bij een goede gezondheid optreden, kan het gebruik van een infrarood warmte sauna ze afbouwen".